Tietoa Hermoratahieronnasta

Hermoratahieronta on ääreishermoston tehokuntoutushoito, jossa huomioidaan kehon pitkittäiset ja poikittaiset hermoradat, iso- ja pikkuaivot, keski- ja väliaivot sekä aistit. Hoidolla kuntoutetaan ääreishermostoa niin, että saadaan myös keskushermosto toimimaan kunnolla, näin saadaan aivot huolehtimaan tehtävistään.

Ihmisen hermosto jaetaan keskus- ja ääreishermostoon, joista keskushermoston alaisuuteen kuuluvat aivot ja selkäydin. Ääreishermosto käskee 12 aivohermoparia ja 31 paria selkäydinhermoja sekä tahdosta riippumattomia lihaksia ja elimiä.


Hieronta aktivoi elimistön omia parantavia mekanismeja, aineenvaihdunta ja verenkierto paranee sekä kiihdyttää kuona-aineiden poistumista. Tällöin keho on puolustuskykyisempi, ravinteiden imeytyminen paranee ja erityselinten (mm. maksa ja munuaiset) toiminta tehostuu.

Hoitomenetelmä

Hermoratahieronta on ihmisen fysiologiaan perustuvaa hoitoa, joka vaatii oman aikansa. Mitään ihmeparannusta ei voi odottaa vaan hoito on aikaa vievää ja perusteellista. On vaiva mikä hyvänsä, keho käsitellään jokaisella hoitokerralla päästä aloittaen aina varpaisiin saakka käyttäen painallus- pyöritystekniikkaa (ei hermoja kaivellen, ei käytetä öljyä).


Hoitokerta kestää noin 2 tuntia. Kehon oman toiminnan käynnistämiseksi hoitokertoja on hyvä ottaa aluksi 5-10 kertaa viikon välein, näin saadaan kehon hermosolut toimeliaiksi ja hoidon piiriin. Kehon puhdistajat (mm. maksa ja munuaiset) elpymään ja solujen sisäisen ympäristön tasapaino eli homeostaasi palautumaan. Tämän jälkeen hoitoa jatketaan yksilöllisesti tilan / vaivojen mukaan, joko 2-4 viikon välein ja myöhemmin kuukausien välein.

Kehon paranemiskriisi

Ensimmäisten hoitokertojen jälkeen olotila voi aluksi muuttua huonompaan suuntaan. Tämän aiheuttaa kuona-aineiden tehokas poistuminen kehosta erityselinten toiminnan tehostuessa. Näin käy varsinkin kroonisissa sairauksissa, joissa on tyypillistä runsas kuona-aineiden kertyminen kudoksiin. Oireet ilmenevät esim. päänsärkynä, voimakas väsymys, ihottuma, jopa kipujen paheneminen. Paranemiskriisin alkaessa ei hoitoa kannata keskeyttää vaan on hyvä tietää, että oireet ovat aina ohimeneviä ja häviävät hoidon jatkuessa.


Esteet hoidolle

Hermoratahieronta sopii pääsääntöisesti kaikille ja kaikenikäisille. Poikkeuksena on raskausaika (keskenmenon vaara), juuri tehty leikkaus (leikkauksesta kulunut alle 8 viikkoa) ja elinsiirtopotilaat.

Mihin vaivoihin apua?
mm.
- päänsärky
- niska-, hartiakipu
- ihottuma
- vatsavaivat
- unettomuus
- reuma
- levottomat jalat